Ako kúpiť 3D tlačiareň?

V poslednej dobe mi píše čoraz viac ľudí s žiadosťami o radu pri kúpe 3D tlačiarne. Rozhodol som sa preto napísať krátky článok o tom ako si vybrať 3D tlačiareň, a na ktoré veci si je dôležité pri kúpe dať pozor.

V dnešnej dobe dominujú na trhu dva spôsoby ako si kúpiť 3D tlačiareň:
1. Kúpiť si ju ako skladačku a zmontovať si ju doma sám
2. Kúpiť si ju ako hotové zariadenie (vybalím z krabice a tlačím)


Ktorá možnosť je pre mňa lepšia?

Pokiaľ máte veľa voľného času, radi sa učíte nové veci a ste aspoň trochu technicky zdatný človek (viete držať skrutkovač, používať spájkovačku a prečítať návod v angličtine), rozhodne vám doporučujem pustiť sa do stavby vlastnej tlačiarne. Prečo? Dôvod je jednoduchý... 3D tlačiarne predávané ako skladačky sú zariadenia, pri ktorých dostanete veľa muziky za málo peňazí. Kvalitnú tlačiareň s pokročilými funkciami dokážete poskladať už za 400-500€. Samozrejme cena, ktorú okrem peňazí za takéto zariadenie zaplatíte je týždeň-dva práce kým ju postavíte a nakalibrujete. 

Pokiaľ však nie ste technicky zdatný človek je pre vás vhodnejšia samozrejme druhá varianta, kúpiť si už hotové zariadenie. Hotové 3D tlačiarne sa pohybujú v cenách od 1000€ vyššie (3000€+ pri zariadeniach s pokročilými funkciami). 

Na čo si dať pri kúpe hotového zariadenia pozor?

1. Vyhrievaná tlačobná podložka - ak si treba potrpieť na jednu vec, tak je to práve aby vaša tlačiareň mala vyhrievanú tlačobnú podložku (heatbed). Pokiaľ podložka na ktorú tlačíte nie je zohriata, nanášaný plast má veľké problémy na ňu prilnúť a pokiaľ prvá vrstva vášho výtlačku nechytí dobre, riskujete, že sa vám výtlačok odlepí v polovici tlače (čo pri 10hodinovej tlači dokáže pekne naštvať). Veľa výrobcov 3D tlačiarní v dnešnej dobe neposkytuje vyhrievanú podložku

2. Záruka, údržba, servis - 3D tlačiareň, rovnako ako každé elektrické zariadenie, sa časom začne kaziť. Otázka znie, keď sa vám počas záruky niečo zasekne/pokazí/odpáli či prestane fungovať, máte už v cene tlačiarne človeka ktorý vám to príde opraviť? Alebo budete musieť čakať dlhé týźdne či mesiace, kým vaša tlačiareň prejde klasickými reklamačnými procesmi. Prípadne či si budete musieť za opravu sami zaplatiť. Pokiaľ chcete tlačiareň aktívne využívať, dlhý reklamačný proces vám môže urobiť škrt cez rozpočet. Je dobré si preto tieto informácie zistiť u predajcu ešte pred kúpou. Taktiež je dobré prezistiť si predom koľko údržby daná tlačiareň vyžaduje. Raz za mesiac utrieť prach a kvapnúť olej na pohyblivé časti? To je vporiadku. Každé dva týždne musieť rozobrať extruder a vymeniť vodiacu trubičku? Tak to už považujem za väčší zásah, ktorý môže užívateľov značne obťažovať. A predsa sa dnes nájde na trhu veľa tlačiarní, ktoré vyžadujú takéto zásahy.


3. Veľkosť pracovnej plochy - veľkosť pracovnej plochy určuje maximálnu veľkosť 3D výtlačku, ktorý dokážete vytlačiť. Tu platí, že menej je niekedy viac. Štandardná tlačobná plocha sa pohybuje okolo 18x18x18cm, a toto je rozmer ktorý vám bude bohato stačiť. Veľa ľudí chce spočiatku tlačiť veľké veci. No keď zistíte, že tlač modelu ľudskej lebky v životnej veľkosti trvá cez 30hodín, rýchlo vás prejde chuť tlačiť pol-metrové predmety, na ktoré by ste čakali týždeň, nehovoriac o tom priplatiť si 2000€ za takéto zariadenie a doma mu vyčleniť samostatný stôl, pretože na stôl k počítaču sa už nezmestí. Samozrejme sa nájdu ľudia, ktorí využijú aj takéto zariadenia, no osobne mám 3D tlačiareň pol roka, tlačím s ňou takmer bez prestávky 24/7 a na 95% vecí ktoré tlačím by mi stačila plocha 10x10x15cm. Sem-tam sa mi stane, že potrebujem vytlačiť väčší objekt než tlačobná plocha. Vtedy ho jednoducho vytlačím v dvoch kusoch a následne zlepím.

4. Možnosť tlače z SD karty - možnosť hodiť si svoj 3D model na SD kartu a tlačiť priamo z nej je na nezaplatenie. Oslobodzuje vás to od nutnosti mať tlačiareň počas tlače pripojenú k počítaču, čo je výhodné už len z dôvodu, že nemusíte mať zapnutý aj počítač keď tlačíte niečo cez noc.

5. Cena - nekupujte hotovú 3D tlačiareň pod 800€. Na trh postupne prichádza čoraz viac ultra-lacných 3D tlačiarní, niektoré dokonca s cenou okolo 300€. No keď výrobca dokáže ponúknuť takto nízku cenu, znamená to, že niekde šetril a šetril na veciach, ktoré vás ako užívateľa zabolia. Za posledných pár mesiacov prešlo mojím drobnohľadom pár takýchto lacných tlačiarní, a tu je môj krátky zoznam vecí na čom výrobcovia šetria najčastejšie:

  • nekvalitné ložiská - nikoho nepoteší keď mu tlačiareň začne po dvoch mesiacoch pískať, vŕzgať a zasekávať sa
  • absencia vyhrievanej podložky
  • nekvalitný horúci koniec - rozhoduje o kvalite vašich výtlačkov, nekvalitný horúci koniec = nekvalitný výtlačok

Dúfam že som vám aspoň trochu pomohol získať prehľad o tom, na čo sa pred kúpou 3D tlačiarne pozerať. Ak máte akékoľvek ďalšie otázky, kľudne ich napíšte do komentáru pod článok.