Čo je to 3D tlač?

Čo je to 3D tlač? Tento pojem sa na nás valí z každej strany, ale čo to vlastne je? Má to vôbec niečo spoločné s tlačou akú sme poznali doteraz? Ako príklad uvediem fotografie. Tie zobrazujú podobu 3D prostredia v 2D. Pomocou 3D tlačiarní vieme vytlačiť predmet ako celok a dokonca vieme zhmotniť našu fantáziu, predstavy a vytvárať tým niečo unikátne a nové čo pred nami ešte nikto nevytvoril. Je to výzva pre nás mať a vedieť si vytvoriť niečo, čo sa nevyrába v tisíckach kusov a nekúpime to v Tescu, ale je to kúsok z nás.

Všetko začína digitálnym súborom.

Na začiatok potrebujete 3D model objektu ktorý chcete zhmotniť. Toto môŽe byť model, ktorý ste si buď vytvorili v 3D modelovacom softvéri (ako napríklad blender, sketchup, alebo Zbrush), 3D sken už existujúceho objektu, alebo hotový objekt stiahnutý z online databázy ako napríkald Thingiverse

thingiverse

Softvér, ktorý pracuje s tlačiarňou, načíta tento 3D model a rozreže ho na sériu tenkých vrstiev naukladaných na seba, ktoré 3D tlačiareň dokáže vytlačiť tak, že ukladá jednu tenkú vrstvu na druhú. Toto je dôvod prečo majú niektoré 3D výtlačky "schodíkový" povrch.

To ako 3D tlačiareň vytlačí tieto nakrájané vrstvy môže byť u rôznych tlačiarní odlišný. V dnešnej dobe najpoužívanejšia technológia (FDM) funguje tak, že plastový drôt prechádza cez malú trysku, ktorá ho roztaví a ako tenké pásiky ukladá na podložku kde plast okamžite tvrdne, takto sa na seba ukladá jedna vrstva za druhou, až kým nevznikne celý trojrozmerný objekt. Ako takýto proces vyzerá môžete vidieť na následujúcom videu:

Na úvod stačilo. Verím, že vás napadá množstvo otázok, ktoré dúfam v ďalších príspevkoch zodpoviem. Komentáre sú vítané.