Z akého materiálu tlačiť? (ABS vs PLA)

Jednou z prvých otázok ktorým čelí človek keď si kúpi 3D tlačiareň je "Z akého materiálu tlačiť?". Ponuky rôznych materiálov, rovnako ako informácii o nich je na internete veľmi veľa, často však zachádzajú do prílišných technických detailov, namiesto toho aby poskytli človeku jednoduchú odpoveď na jeho otázku. Rád by som preto v tomto článku v krátkosti zhrnul materiály spolu s parametrami, ktoré vás pri začiatkoch s 3D tlačou môžu zaujímať.

Zákaldný stavebný kameň (PLA a ABS)

V dnešnej dobe sú to dva najpoužívanejšie materiály pre 3D tlač. Pokiaľ neplánujete s 3D tlačou robiť "pokročilú mágiu" sú to jediné dva materiály ktoré vás budú zaujímať.

PLA - jedná sa o ekologický, v prírode rozložiteľný plast vyrábaný z kukurice. Medzi jeho hlavné prednosti patrí jednoduchá tlač, dobrá priľnavosť na tlačobnú plochu (s trochou snahy sa dá tlačiť aj bez použitia vyhrievanej podložky), lepšia súdržnosť vrstiev (čiže aj väčšia mechanická pevnosť výtlačkov) v porovnaní s ABS. Veľkou výhodou je taktiež nízka teplota tlače (~210°C) vďaka čomu pri tlači nevzniká takmer žiadny zápach. Pokiaľ tlačíte z PLA, 3D tlačiareň môžete mať kľudne položenú na stole vedľa počítača. Hlavnou nevýhodou PLA oproti ABS je jeho tepelná výdrž. Aj keď je PLA pevnejšie než ABS, už od 70°C stráca svoju pevnosť a začína byť ako žuvačka (ABS si svoju pevnosť drží až do 105°C). Na jednu stranu je to výhoda, pretože svoje výtlačky dokážete domodelovať ako tvrdú plastelínu. Jediné čo stačí je nahriať výtlačok fénom na vlasy. Na druhú stranu, ak si z PLA vytlačíte hrnček na čaj, asi budete nemilo prekvapení.

ABS - jedná sa o v priemysle bežne používaný plast vyrábaný z ropy. Oproti PLA má oveľa horšiu priľnavosť k podložke a vyhrievaná podložka je nevyhnutnosťou. ABS je taktiež náchylné k "delaminácii", t.j. že sa niektoré vrstvy začnú od seba odliepať ešte počas tlače. Pri tlači ABS vzniká mierny zápach. Aj keď tieto výpary nie sú pre človeka nebezpečné, sú jednoducho nepríjemné. Prirovnal by som to k tomu akoby vám za oknom horela pneumatika. Pri tlači z ABS je teda nevyhnutnosť mať tlačiareň v samostatnej, dobre vetranej miestnosti.

Pokiaľ teda nemáte špecifické nároky na materiál z ktorého chcete tlačiť, moje odporúčanie znie: Tlačte z PLA

Exotické materiály

Flexibilné materiály - ohybný (nie elastický). Náročný na podmienky tlače, veľmi zlá platform adhesion, vyhrievaná podložka nutnosť, tlač bez zápachu

Podporné materiály 


Nylon - moderný materiál, veľmi pevný