3D tlačiareň, čo s ňou?

Na čo ľudia využívajú 3D tlačiareň? Všeliakých využití je plný internet. Mnohé z nich pritom akoby vystrihnuté zo sci-fi filmov, od tlačenia zbraní, kmeňových buniek, až po súčiastky pre raketoplány. No na čo 3D tlačiareň využíva "bežný" človek? Ako inšpiráciu uvediem pár vecí, ktoré tlačievam najčastejšie, či už sebe alebo ostatným.

Súčiastky, náhradné diely

Keďže som technicky zameraný človek, ktorý neustále niečo kazí/stavia/vymýšľa/prerába, tak súčiastky a náhradné diely sú veci ktoré tlačim najčastejšie. Taktiež je to jedna z najčastejších požiadaviek, ktoré od ľudí na tlač dostávam.

Figúrky, sošky, hračky

Figúrka ktorú som si vymodeloval v škole na hodinách 3D grafiky. Moja obľúbená postava z LoL-ka, či len pekná soška draka alebo sov stiahnutá z thingiverse.

3D tlacena figurka

Prívesky, menovky, svietidlá

3D tlačená kľúčenka so svojím menom, svietiaci nápis s mojou prezývkou ako ozdoba nočného stolíka, či stolová lampička ktorá vyzerá ako tyranosaurus rex. Skrášliť si svoj domov jedinečnou vecou ktorú nekúpite v obchode sa stáva čoraz viac populárnejšie.

3D tlacena lampa

Krabičky, držiaky, stojany

Za posledných pár mesiacov som zistil že zďaleka niesom jediný kto potrebuje "krabičku o rozmeroch presne 5.4x5.4x10.2cm" (zaujímavosť: presne takúto krabičku sme potrebovali pred rokom do jedného projektu, dali sme si ju teda vytlačiť jednej firme ktorá ponúka 3D tlač, zaplatili sme za ňu 80€, neskôr sme zistili že toto sme ešte natrafili na "lacnejšiu" firmu), kompaktný, jednoduchý držiak na baterky, dizajnový stojan na perá, či ergonomický stojan presne na môj telefón.

3D tlaceny stojan na pera

Modely, prototypy, prezentačné kúsky

Požiadavky s ktorými ma oslovujú prevažne firmy a študenti. U firiem to býva scenár: ideme niečo vyrábať, no skôr než to dáme do výroby, chceme si "ohmatať" ako to bude vyzerať. Študenti zas často chcú dať hmotnú podobu svojím projektom, semestrálke, bakalárke, či diplomovke. Samostatnú kategóriu tvoria architekti a študenti stavebných smerov. Tí často pri svojich projektoch robia vizualizácie, zmenšený model domu v mierke 1:20, pričom tento dom potrebuju zariadiť maličkými modelmi nábytku, elektroniky či iného vybavenia, pričom doteraz museli toto všetko vystrihávať z papiera a lepiť ručne. Vďaka 3D tlači som už pár architektov ušetril od tejto "nočnej mory".

3D tlacene stolicky

Lekárske modely, učebné pomôcky

Pre študentov biológie skvelý spôsob ako sa dotknúť a vlastnými rukami skúmať kosti zvierat. Pre učiteľa matematiky zas skvelý spôsob ako študentom ukázať zložité geometrické útvary. Nedávno ma dokonca kontaktovali študenti z Lekárskej fakulty univerzity Komenského v Bratislave, oni si pre 3D tlač našli vlastné využitie. Podľa CT skenu si vytvoria 3D model pacientovej lebky, tento si následne dajú vytlačiť na 3D tlačiarni. Takto si vedia chirurgovia nasimulovať mnohé operácie na "vernej kópii" pacienta ešte skôr

3D tlacene ucebne pomocky

To by bolo k tomuto článku všetko. Na čo by ste 3D tlač využili vy? Napíšte nám do komentárov :)